Big-O

Instruktør
  • John Lee Hancock
Skuespillere
  • Sandra Bullock
  • Quinton Aaron
  • Tim McGraw
  • Kim Dickens
  • Kathy Bates
Distributør
  • Warner Bros.

Anmeldelse: The Blind Side

af David Bjerre

Der er mange ting man kan hade i denne film... Det jubelglade budskab, dens nærmest fornærmende simplificering af race og uddannelses problemerne i USA, eller Sandra Bullocks falske sydstats accent. Man kan også ignorere alt dette og fokusere på den søde, varme historie om folk, der hjælper hinanden, selvom de ikke behøver.

The Blind Side fortæller den "sande" (forestil dig citationstegn på størrelse med storebæltsbroens piller) historie om Michael Oher, en fattig sort knægt, der er blevet tabt på gulvet af samfundet. Han bliver på det nærmeste adopteret af en rig, hvid familie under ledelse af Leigh Anne Tuohy (Bullock), der giver ham alt, hvad han har brug for, og hjælper ham til en fremtrædende plads på den lokale skoles fodboldhold. Men hvorfor hjælper Tuohy familien ham? Kan Michael vende ryggen til sit gamle liv? Har dette eventyr en happy ending, eller vil det kollidere med virkelighedens betonmur på et tidspunkt?

Som nævnt tidligere er The Blind Side baseret på en sand historie, men der er intet i verden, der er så sort/hvidt som det her... Ikke engang skak. Det er meningen, at vi skal falde bagover af beundring, når vi ser hvordan den store enfoldige neger bliver reddet af den skarpe hvide kvinde, der ikke har mistet sin retfærdighedssans, selvom hun har giftet sig til penge. Læg dertil alle de forudsigelige tåbeligheder, som et gennemsnitlig sports drama byder på og vi ender med en film, der er så frustrerende ude af kontakt med virkeligheden, at det nærmest er fornærmende. The Blind Side formår ikke engang at byde på nogen reel modstand i historien og den konflikt filmen må stampe op til sidst virker uægte.

Sandra Bullock gør det udemærket i hovedrollen, men hun spiller ikke synderligt anderledes end hun gør i så mange andre film, så den Oscar nominering hun har fået, virker en anelse overgearet. Det er altså rollen, der er nomineret, ikke skuespilleren bag, hvilket efterlader os med en deprimerende konklusion: Akademiet er sgu faldet pladask for The Blind Side. Som en anden fodbold spiller blev de taklet bagfra og bankede hovedet i græsset før de anede, hvad der var sket. De af os, der ikke har denne døde vinkel kan prise os lykkelige.

Tilbage til 2009 oversigten
Tilbage til forsiden