Big-O

Instruktør
  • Tomm Moore
  • Nora Twomey
Skuespillere
  • Evan McGuire
  • Brendan Gleeson
  • Christen Mooney
  • Mick Lally
  • Liam Hourican
Distributør
  • GKIDS

Anmeldelse: The Secret of Kells

af David Bjerre

Mange Oscar fans så måbende til, da denne film blev råbt op, som en af de 5 film nomineret til Bedste Animerede Spillefilm ved den 82. Oscar-uddeling, men bare rolig, dens inkludering på denne fine liste er ikke resultatet af en fejltælling af stemmerne eller en computerfejl. Tværtimod.

The Secret of Kells foregår på et munkekloster i år ca. 800. Mens munkene arbejder hårdt på at nedskrive bøger, der beskriver verden omkring dem, fokuserer abbeden Cellach sine anstrengelser på at få bygget en høj mur omkring klosteret, af frygt for invasion fra "barbarerne". En af klosterets beboere er den forældreløse dreng Brendan, som er meget interesseret i munkenes arbejde og meget nysgerrig i, hvad der ligger uden for murerne.

Da den berømte illustrator broder Aiden søger tilflugt bag den store mur, bliver det startskuddet til et helt nyt eventyr for Brendan. Aiden arbejder på et storslået og meget vigtigt værk. Da han bemærker Brendans interesse får han drengen til at hjælpe sig, først med at skaffe materialer, senere med at illustrere selve bogen. Brendan får for alvor øjnene op for verdenen udenfor og begynder at bevæge sig ud i den forbudte skov, på den anden siden af muren. Imens hærger blodtørstige krigere landet og kommer stadig tættere på det isolerede kloster.

The Secret of Kells er endnu en af den slags tegnefilm, der nægter at lade sig begrænse af formatet. Den henvender sig til både børn og vokse, og den gør det i en barsk, original stil. Her er intet, der kan laves til små plastik-figurer og pakkes sammen med et Happy Meal. Den er udfordrende, den behandler store emner og den taler ikke ned til publikum.

Tegnestilen er også usædvanlig, mest fordi vi i disse dage er blevet så vant til computer-animerede tegnefilm. Her er tegningerne meget 2-dimensionelle, ekstremt karikerede og fyldt med sprudlende farver og mønstre. Det er vist tanken er, at stilen skal minde om de klassiske håndskrevne bøger, som historien drejer sig om, men man skal lige vende sig til stilen, der ved første øjekast ligner outtakes fra South Park. Man kommer dog hurtigt til at værdsætte de elegante streger.

The Secret of Kells er ikke egnet til at parkere børnene 1,5 time foran TVet på en søndag eftermiddag. Den fortjener mere end det. Den fortjener at blive diskuteret, og den fortjener at blive nydt på et helt andet plan.

Tilbage til 2009 oversigten
Tilbage til forsiden