Big-O

Instruktør
  • Chris Butler
  • Sam Fell
Skuespillere
  • Kodi Smit-McPhee
  • Tucker Albrizzi
  • Anna Kendrick
  • Casey Affleck
  • Christopher Mintz-Plasse
Distributør
  • Focus Features

Anmeldelse: ParaNorman

af David Bjerre

Stakkels Norman. Han er knægten ingen vil snakke med i skolen og som altid bliver drillet. Hans forældre forstår ham ikke, han irriterer bare sin søster og ingen tror på, at han kan se de døde. Hov! Hvad? Yup, Norman kan se de døde og snakke med dem!  Hvad beboerne i den lille, hyggelige by Blithe Hollow ikke ved er, at de alle meget snart får brug for Normans evner. En forfærdelig trussel fra fortiden er på vej og den eneste, der kan redde byen er Norman.

ParaNorman er en stop-motion animeret film og den slags er bare endeløst fascinerende. Det er ikke bare det faktum, at hver eneste bevægelse skal skabes minutiøst, et hak ad gangen, og kræver en animators fulde koncentration i dagevis, i et lukket rum. Der også de komplicerede små dukker der bliver bragt til live og kulisserne, hvor selv det mindste blad er lavet fra grunden og lys-sat med en omhyggelighed de færreste "rigtige" film kan drømme om.

Filmen over dem alle i denne genre er naturligvis Tim Burton's The Nightmare Before Christmas (1993), som jeg ser hvert år til juletid, mens jeg synger med på alle sangene. Det er svært ikke at drage sammenligninger med mellem ParaNorman og Burtons udødelige (ha!) klassiker, for de deler fascinationen af det morbide. Hovedpersonen i ParaNorman er dog lidt mere veljusteret og filmen som helhed er mere uhyggelig og grum. Det er ikke en dum ting. Selvom ParaNorman således vandrer rundt i samme nedslidte kvarter som Nightmare, så finder den nye små veje og krydrer stien med mange nutidige referencer og stik til det moderne samfund. Det gør hele forskellen. Og hvis vi skal være ærlige, så har Burton ikke selv formået at overgå Nightmare, endsige komme i nærheden af den, de sidste 20 år, hverken i live action eller i animations film.

ParaNorman er en stor fornøjelse at se på. Den er sjov, ekstremt flot og fuld af opfindsomme, mærkværdige karakterer. The Nightmare Before Christmas er og bliver den ultimative stop-motion animerede film, mange har siden forsøgt at nå samme højder, men ingen af dem har været i nærheden. ParaNorman er den første der prøver og er lige ved at komme op på siden.

Tilbage til 2012 oversigten
Tilbage til forsiden